FTC Team Space

Thinking outside the box in an 18" box

Outreach Projecten 2016-2017

In het seizoen 2016-2017 zijn we voor het eerst begonnen met Outreach projecten. Het eerste project dat we hebben uitgevoerd was in het off-season van 2016.

Lego Mindstorms workshops

Wij vinden het belangrijk dat er zo veel mogelijk kinderen in aanraking komen met techniek. Daarom zijn wij in de lente van 2016 begonnen met het geven van robotica workshops aan basisscholen. We bezoeken één of meerdere klassen waarbij we een korte introductie geven over robotica. De kinderen leren de beginselen van programmeren en het omgaan met een simpele robot. Ook leren ze hoe een robot denkt.

Dit leren ze aan de hand van een aantal kleine opdrachten waarmee ze spelenderwijs stap voor stap meer van de robot leren. Zo begint het met een rechte lijn rijden en voordat ze het weten kunnen ze allerlei parcours afleggen met behulp van verschillende sensoren.

Bij de workshops wordt gebruik gemaakt van Lego Mindstorms NXT 2.0 pakketten die door ons worden verzorgd. Bij elke workshop zijn minstens 4 Space begeleiders aanwezig.

De pilot workshop vond plaats in groep 8 van Kbs De Griffioen in Prinsenbeek. Hier werd de workshop zeer goed ontvangen. Heeft u ook interesse in deze workshop dan kunt u hier contact met ons opnemen. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden.

First Lego League Coaching

Naast de First Tech Challenge biedt onze school ook het First Lego League programma. Hierbij moet een team van brugklassers een Lego robot bepaalde opdrachten uit te laten voeren om hier vervolgens punten mee te halen.

Eerdere jaren werd de First Lego League altijd gecoacht door docenten maar toen er een tekort aan begeleiders kwam is ons gevraagd om te ondersteunen. Dit hoeft natuurlijk geen twee keer gevraagd te worden, elke kans om kinderen inspireren nemen we met genoegen aan!

Zo zijn Nigel en Tessel in oktober begonnen met het coachen van vier teams bestaande uit brugklassers en een team van tweedeklassers. Ze hebben geholpen met het denken als een robot, problemen leren oplossen en leren hoe ze een logboek bijhouden en waarom dat handig is.

In de laatste week moest er helaas een team afvallen omdat er meer teams waren dan inschrijvingen. De overige teams kregen ieder een eigen coach. Twee teams werden gecoacht door docenten en de andere twee door Space.

Op de wedstrijd hebben we veel geleerd en vooral veel plezier gehad met elkaar. Het team van Tessel heeft zelfs een prijs gewonnen! De kinderen zouden graag volgend jaar nog een keer meedoen en waren zou enthousiast over onze steun dat ze ons volgend jaar weer als coach zouden willen hebben.

“Onze coach heeft er best wel veel tijd in gestoken en ons goed geholpen”
– Romy, FLL team Nigel

First Tech Challenge Scrimmage

Op tweede paasdag hebben we samen met onze school een zogenaamde Scrimmage, een oefenwedstrijd met officiële jury, georganiseerd. Dit was voor veel teams een mooie laatste mogelijkheid om nog wat wedstrijden te spelen voor de Dutch Open op 20 mei. Voor ons was het een uitstekende gelegenheid om de laatste puntjes op de i te zetten voor de wereldfinales waar we de week erna naar zouden vertrekken.

Er zijn uiteindelijk ongeveer 10 teams gekomen uit het hele land. Het was een groot succes en we hebben veel van elkaar kunnen leren. Het was ook een mooie mogelijkheid om nog een extra tosti actie te houden om onze reis naar St. Louis te bekostigen.